Column: Opbaren: thuis, maar hoe dan?

Column: Opbaren: thuis, maar hoe dan?

Vroeger, laat zeggen zo’n 50 jaar geleden, was thuis opbaren heel gewoon. In een koele ruimte, want koelende apparatuur was er nog niet. Dat gaf wel eens een onaangename geur en heeft daarom bij generaties een nare herinnering achtergelaten. Door de komst van uitvaartcentra kwam er een alternatief voor het opbaren. Nu zie je weer dat steeds meer mensen kiezen voor het thuis opbaren.

Opbaren thuis: waar een wil is, is een weg

Als jouw dierbare na het overlijden thuis is of vanuit het ziekenhuis naar huis komt, in de vertrouwde omgeving, is er als het ware meer tijd om te ervaren dat hij of zij echt dood is. Je bent niet gebonden aan vaste bezoektijden; je kunt zo vaak je wilt bij hem of haar zijn. Een combinatie van thuis opbaren en in een uitvaartcentrum is ook mogelijk. Bijvoorbeeld de eerste dagen thuis en de laatste dagen in een rouwcentrum. Thuis opbaren is altijd mogelijk, ook als je huis wat klein is. Want waar een wil is, is een weg. Zo kunnen we, bijvoorbeeld met kamerschermen, in de (huis)kamer een aparte hoek creëren. We merken dat nabestaanden soms opzien tegen het thuis opbaren, maar achteraf dankbaar zijn dat ze de tijd hebben kunnen nemen om bij hun dierbare te zijn. Ze kijken met ene goed gevoel terug op deze dagen.

Koelplaat of lichte balseming

Om bij een thuisopbaring het lichaam van de overledene goed te houden, is het gebruik van een koelplaat een veel gebruikte methode. De andere manier is lichte balseming (met een duur woord: thanatopraxie). Dit houdt in, dat met een kleine incisie in de slagader het bloed van de overledene wordt vervangen door een conserverende vloeistof.

Het geluid dat de koelapparatuur maakt, kan je als hinderlijk ervaren. En bij het opbaren met een koeling is de onzekerheid groter dat het goed blijft gaan, zeker bij de tropische temperaturen.

Bij toepassing van thanatopraxie ziet de overledene is iets minder ‘lijkbleek’ uit. Geuren en verkleuringen verdwijnen veelal en vaak blijft een gebalsemd lichaam goed geconserveerd. De behandeling kan thuis worden uitgevoerd of in een uitvaartcentrum.

In alle rust afscheid nemen

Beide vormen vertragen de werking van bacteriën of leggen het zelfs even stil en zo kan iemand na zijn of haar overlijden ongeveer een week thuis blijven. En kan je als nabestaande in alle rust en in je eigen tempo afscheid nemen van jouw dierbare.

© Eclips Uitvaarten, augustus 2022

Meer informatie lees je op: https://www.eclips-uitvaart.nl/uitvaart-regelen/