Column: Praten over de dood

Column: Praten over de dood

Heb je het al gehoord? De reclame over De Dood. Waarin een moeder haar naderende dood wilt bespreken. Of een man treurt om zijn net overleden jeugdvriend. De ander brengt het gesprek snel op een ander onderwerp. Praten over de dood blijft voor veel mensen moeilijk. Het confronteert ons met onze eigen sterfelijkheid. Daarom kappen mensen een gesprek over de dood vaak af, met een ‘dooddoener’.

Onlangs is SIRE (Stichting Ideële Reclame) gestart met een reclamecampagne: op radio, TV en social media en in de kranten. Uit onderzoek is gebleken, dat 1 op de 3 Nederlanders helemaal nooit praat over de dood. Terwijl het waardevol kan zijn om bij de dood stil te staan, erover te praten en elkaar te helpen bij verdriet.

Luisterend oor

Vaak gaan mensen een gesprek met iemand, die net een dierbare heeft verloren, uit de weg. Bang voor emoties van de ander of hun eigen gevoelens. Niet weten wat te zeggen. Maar die ander niet de ruimte geven voor zijn of haar verhaal maakt het extra zwaar. Een luisterend oor is juist een steun voor de rouwende in verdrietige tijden.

Wat wil je elkaar nog zeggen?

Praten over de dood is eigenlijk praten over het leven. Over de mooie en moeilijke tijden. Over wat je voor elkaar betekent. Tegen elkaar zeggen wat je nog zeggen wilt. Dat maakt het afscheid nemen en het verdriet draaglijker. Voor degene, die gaat sterven én voor de ‘achterblijvers’.

Adviesgesprek

Ook het bespreken van de uitvaart hoort bij praten over de dood. Tijdens een -vrijblijvend- adviesgesprek neemt een goede uitvaartverzorger de tijd om te luisteren naar je wensen en deze te vertalen naar mogelijkheden. Als je jouw keuzes bespreekt met je naasten, geeft dit rust voor als het zover is.

Maak de dood bespreekbaar

Dus als iemand over de dood wil praten, wees dan dat luisterend oor en ga het gesprek aan. Kijk niet weg, kap het niet af, maar help elkaar. Het maakt de onderlinge verbinding sterker.

© Eclips Uitvaarten, maart 2022