Column: Prettige feestdagen?

Column: Prettige feestdagen?

Het is niet voor iedereen feestelijk

Mensen die rouwen kijken vaak op tegen Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar. De donkere dagen voor Kerst kunnen het leven van iemand die uit het dal probeert te klimmen, loodgrijs kleuren. Hoezo prettige Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar als je rouwt om je man? En hoe feestelijk kan Oudejaarsavond zijn als je altijd samen met je beste vriendin en haar gezin was op die speciale avond en haar nu moet missen?

Wie veel verdriet heeft, is met zichzelf bezig en je kunt behoorlijk moe worden van rouwen. Een kerstboom versieren gaat niet vanzelf en het gezellig maken in huis, cadeaus kopen en een feestelijk diner verzorgen, ook niet.  Mensen die rouwen maken verschrikkelijke feestdagen mee. Dagen waarop  het verdriet zo massief is, zo groot. Je bent rijk als er mensen zijn bij wie je helemaal jezelf kan zijn in al je ellende.

Denk aan een ander

Hoe moeilijk het ook kan zijn om pijn  en verdriet van een ander mee te maken, laat iemand die rouwt niet in de steek! Want wat is het fijn als de telefoon gaat op een eenzame feestdag. Als er helemaal niet gebeld wordt, is dat zo stil en alleen. Door een brief of kaart met een persoonlijke tekst te sturen, merkt de ander dat er iemand is die aan ze denkt. Vraag aan mensen die rouwen of ze behoefte hebben om erover te praten of niet.  Op adviezen zit niemand te wachten, een luisterend oor en ‘er zijn’ betekent meestal heel veel. Een feestdag kan lang duren en dan kan een uitnodiging voor het eten, een wandeling of iets samen ondernemen, zeer welkom zijn. 

Niet alleen

En als je zelf rouwt: een uitnodiging afslaan kan altijd. Probeer hulp te aanvaarden, hoe moeilijk ook. Want je hoeft niet helemaal alleen te gaan.

 © Eclips Uitvaarten, december 2021