Column: Herdenken - we zullen je niet vergeten

Column: Herdenken - we zullen je niet vergeten

Met herdenken willen we de herinneringen aan een dierbare levend houden. Doorgeven wat diegene voor je betekend heeft. Bij oorlogsherdenkingen gaat het om het gevoel van ‘dit nooit meer’ en een dankbaarheid voor vrijheid en vrede. In de huidige tijd zijn er steeds meer initiatieven als Lichtjesavonden en daarbij gaat om het samen herdenken om ‘de herinnering aan iemand vieren’ en te zeggen: ‘we zullen je niet vergeten’.

Herdenken van oorlogen

Als we een gebeurtenis uit het verleden erg belangrijk vinden, kennen we in onze cultuur de mogelijkheid om hier samen met anderen bij stil te staan. De bekendste Nederlandse herdenking is uiteraard Dodenherdenking, jaarlijks op 4 mei. De Eerste Wereldoorlog wordt iedere avond bij de Menenpoort in het Belgische Ieper herdacht met ‘The Last Post’, en de vele klaprozen.

Herdenken van overledenen

Door het herdenken van een overledene kun je je respect en liefde uitdrukken. Tijdens een herdenking proberen mensen uiting te geven aan hun gevoelens van rouw. Ze komen samen om overledenen letterlijk en figuurlijk in het licht te zetten. Met kaarslicht, woorden, muziek en met het noemen van namen. Waarmee we zeggen: we zullen je niet vergeten, we dragen je verder in ons hart.

Verbonden zijn

Herdenken biedt gelegenheid om verbondenheid te ervaren met anderen die ook herinneringen koesteren en kwetsbaar zijn in hun rouw. Met de dood eindigt de relatie niet en dat hoeft ook niet. Er zijn zoveel herinneringen, ‘nagedachten’. U hoeft niet alleen te gaan. Verbondenheid met anderen verandert niets aan de feiten, maar kan het verdriet wel zachter maken.

© Eclips Uitvaarten, maart 2025