Column: De showroom van het rouwvervoer

Column: De showroom van het rouwvervoer

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Oftewel je kunt op de dag van de uitvaart op allerlei manieren naar de kerk of afscheidslocatie. De zwarte lijkwagen is al lang niet meer de standaard. De keuze is reuze. Hieronder een blik in de ‘showroom’ van het rouwvervoer.

Kleur bekennen

In Nederland is zwart nog steeds de kleur van rouw. Toch heeft die kleur niet meer altijd de voorkeur. Donkerblauw, zilvergrijs of wit zie je vaker in het straatbeeld. Iets gewaagder kan ook, zoals roze, panterprint of bontgekleurd.

Bijzonder rouwvervoer

Naast rouwauto’s in allerlei kleuren, zijn er ook andere varianten op het rouwvervoer. In plaats van de hedendaagse auto’s kan je kiezen voor een oldtimer, bijvoorbeeld een Rolls Royce, Cadillac of Citroën DS of zelfs een Volkswagen T2 busje uit de jaren 60. De kist kan op een zijspan, al dan niet begeleid door de motorclub, of in een legertruck. Voor de Amsterdammers in een rondvaartboot. Of hier in De Kempen op de platte kar achter een trekker.

Duurzame uitvaart

Die platte kar kan ook achter een paard. Een stuk duurzamer. Andere milieuvriendelijke opties zijn: de kist op een aanhanger achter de fiets of voorop in de bakfiets. Of op een loopkoets of baarwagen, en dan in stoet lopend erachter. Maar is de afstand te groot kan ook het hele gezelschap in een uitvaartbus stappen, eventueel met de kist met overledene erbij.

Eigen auto

Zoveel mensen, zoveel wensen, en heel veel mogelijkheden. Er zijn bedrijven die zich daar in specialiseren. Maar het kan ‘dichter bij huis’, want je mag de kist of mand met de overledene in jouw eigen auto vervoeren, als die maar groot genoeg is.

De keuze van rouwvervoer maakt het heel passend en persoonlijk. Kortom, je laatste reis kan op vele manieren. Neem alvast eens een kijkje in de ‘showroom’.

Wil je jouw uitvaartwensen vastleggen in een wensenboekje, vraag deze hier aan. Of maak vrijblijvend een afspraak voor een voorbereidend gesprek.

© Eclips Uitvaarten, januari 2024