Column: Tastbare herinneringen

Column: Tastbare herinneringen

Als jouw geliefde, je vader of moeder of je kind overlijdt, zou je hem of haar het liefst heel dicht bij je voelen. De herinneringen aan hem of haar, aan de dingen die jullie samen deden, vullen de leegte die hij of zij achterlaat. Je kunt luisteren naar muziek of naar het graf gaan op de natuurbegraafplaats of het kerkhof. Dan komen die gedachten ook boven. Ze maken de pijn van het gemis een beetje zachter.

Sieraden

Je kunt ook iets tastbaars met je mee te dragen. Zoals het horloge van je vader of de trouwring van je geliefde. En als je bij leven of na het overlijden, bij het opbaren, een vingerafdruk maakt, kan een juwelier die afdruk op een hanger of ander sieraad maken. Of je laat een plukje haar in een sieraad verwerken. Of na de crematie een beetje van de as. Zo voel je jouw dierbare toch nog heel dicht bij je.

Verzamelde herinneringen

Heel fijn is het om te lezen hoe anderen aan jouw dierbare denken. Je kunt bij de rouwkaart een kaartje meesturen waarop ze hun gedachten kunnen schrijven en deze meenemen naar de uitvaart of opsturen. En op een online herinneringspagina, zoals Memori, kunnen belangstellenden anekdotes of verhalen achterlaten, een mooi gedicht, een foto of een filmpje. Die herinneringen van anderen zijn hartverwarmend en geven je steun. Deze verhalen en foto’s kan je bundelen in een boek, om steeds weer te bekijken.

Herinneringen aan de uitvaart

Van heel veel belangrijke (en onbelangrijke) gebeurtenissen in het leven maken we foto’s. Als het om de uitvaart gaat, zijn we terughoudender. Maar ondanks het verdriet, is een mooi afscheid heel waardevol. En ook dan biedt het troost als je later in een boek kunt terugbladeren of een filmopname nog eens terugkijkt. Zo’n fotoreportage kun je door een bekende uit je kring laten maken. Maar er zijn speciale afscheidsfotografen. Zij kijken met een professioneel oog en leggen de speciale momenten op de gevoelige plaat vast.

Het gemis van een geliefde, van familie of een hele goede vriend voelt rauw en doet pijn. Terugkijken op het leven of hem of haar letterlijk met je meedragen, zijn allerlei manieren om het  verdriet om jouw dierbare wat draaglijker te maken.  

© Eclips Uitvaarten, december 2022