Column: Uitvaart etiquette; hoe heurt het ook alweer?

Column: Uitvaart etiquette; hoe heurt het ook alweer?

Je bent uitgenodigd voor een afscheid van een dierbaar familielid, goede vriend, collega of buurtgenoot. Je staat er eigenlijk nooit bij stil, maar hoe zat het ook alweer met de uitvaart etiquette? Er zijn ongeschreven regels voor een begrafenis of crematie. Maar door het steeds informeler worden van uitvaarten, zien we vaker dat die regels losser worden.

Wat trek je aan?

Soms vraagt de familie via de rouwkaart om kleurige kleding aan te doen of helemaal in het wit gekleed te komen. Maar meestal is er geen specifieke ‘dress code’. Vaak kiezen belangstellenden dan voor zwarte of donkere kleuren. Als je iets netjes aan doet en daarmee laat zien dat je er aandacht aan hebt besteed, wordt dit over het algemeen fijn gevonden en ervaren al een teken van respect.

Condoleren na afloop

Steeds vaker kiezen de nabestaanden ervoor om niet officieel in een rijtje te gaan staan om gecondoleerd te worden. Het is meer een informeel samenzijn, waarbij het elkaar ontmoeten en herinneringen aan de overledene ophalen centraal staat. Het is fijn als je degene voor wie je komt even kunt spreken, maar gedag zeggen als je weggaat hoeft niet. Dat informele heeft meestal iets gezelligs en vaak wordt daarbij een drankje geschonken.

Andere ‘do’s & don’ts’

Misschien zijn het open deuren, maar hier toch een paar tips voor wat je wel of beter niet kunt doen:

  • Kom op tijd en verdiep je van tevoren in de tijd en locatie en de route ernaar toe;
  • Zet je telefoon altijd op stil of beter nog helemaal uit;
  • Maak niet ongevraagd foto’s of filmpjes en zet deze al helemaal niet op social media;
  • Je condoleert de nabestaanden niet als ze nog in de zaal zitten;
  • Volg de aanwijzingen van de uitvaartleider op.

Het belangrijkste is dat je in je achterhoofd houdt, dat wat je doet -of juist laat- altijd uit respect is voor je dierbare familielid, vriend, collega of buurman. En als dat past in de sfeer van de uitvaart, kan er soms net iets meer of iets anders dan hoe het heurt.

© Eclips Uitvaarten, april 2024