Column: Wat mag jouw uitvaart kosten?

Column: Wat mag jouw uitvaart kosten?

“Doe maar zo simpel mogelijk; ’t is zonde van het geld.” Deze uitspraak horen we met regelmaat. Maar er zijn ook mensen die het tegenovergestelde willen; een uitvaart met alle toeters en bellen. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat het afscheid past bij jou en bij wat je financieel kan dragen. Dus wat mag jouw uitvaart kosten?

Voor de kleine beurs

Ook met een beperkt budget is een waardig afscheid mogelijk. Bijvoorbeeld door het gezelschap klein te houden, door het afscheid op één locatie te organiseren (dus geen vervoer of door geen drukwerk per post te versturen, maar digitaal. De uitspraak “Mijn uitvaart hoeft niet veel te kosten” is vaak meer een uiting van niet met de dood en verdriet bezig willen zijn. En niet weten wat een uitvaart eigenlijk kost. Laat je daarover goed voorlichten, op internet en bij Eclips en andere uitvaartondernemingen.

Mijlpalen in het leven

In onze Nederlandse cultuur zijn we gewend om belangrijke momenten in ons leven -vaak groots- te vieren: verjaardagen, huwelijksfeesten, schooldiploma’s, jubilea. Bij uitvaarten is dat anders. Die zitten als het ware in een donker hoekje gestopt. Van vroeger uit sober, in het zwart gekleed, treurig. Maar doodgaan hoort bij het leven en is ook een soort mijlpaal, die gevierd mag worden. Vanwege het bijkomende verdriet voelt het niet als een feest, maar je kunt er wel een gedenkwaardige dag van maken.

Waardevol afscheid

Na afloop van de uitvaart vertellen families ons dat ze het een mooie dag vonden. Dat het allemaal dubbel en dwars waard was. Dat ze de uitvaart en de dagen daaraan voorafgaand in hun gedachten koesteren. We merken dat ze troost putten uit die herinneringen.

Laat ik duidelijk zijn; begrijp me niet verkeerd. Ik heb deze column niet geschreven als pleidooi om veel geld uit te geven aan een uitvaart. Maar om je te laten nadenken dat een mooie herinnering aan het afscheid veel waard is, ongeacht hoeveel het kost. Een uitvaart waar de achterblijvers met een goed gevoel op terugkijken helpt hen verder te leren leven met het verlies.

Wil je meer weten? Kijk op Kosten en Verzekeringen. Graag een offerte op maat? Bel 040-2128212 of stuur een mail.

© Eclips Uitvaarten, maart 2023