Column: Zelf bijdragen aan een persoonlijk afscheid

Column: Zelf bijdragen aan een persoonlijk afscheid

Tussen het overlijden en de dag van de uitvaart is het vaak een drukke tijd. Er moet veel gebeuren en dat terwijl het rouwen energie kost. Een en ander lijkt dus niet samen te gaan, maar juist door iets te doen kun je uiting geven aan de liefde en verbondenheid die je voor die ander voelt. Als uitvaartverzorgers merken we, dat als je zelf iets bijdraagt aan een persoonlijk afscheid, je later met veel voldoening terugkijkt op dat afscheid. Een goed begin van een rouwproces.

Het begint al bij de verzorging

Zeker in de thuissituatie, maar ook in een uitvaartcentrum, kun je als nabestaande meehelpen met de laatste verzorging. Onder begeleiding van deskundige verzorgers kun je helpen met aankleden, haren kammen, misschien wat make-up aanbrengen of nagels lakken. Soms is het alleen maar toekijken al heel waardevol.

Rouwkaart en prentje

Een eigen gemaakte tekst of een zelf gekozen gedicht maakt de rouwkaart heel persoonlijk. En als je iets zelf wilt doen: in de Kempische dorpen wordt de rouwpost vaak door de nabestaanden rondgebracht. Een ander voorbeeld: de kleinkinderen kunnen helpen met het uitdelen van de prentjes tijdens de mis in de kerk.

Kist zelf maken of erop schilderen

Het wordt niet zo vaak gedaan, maar kan wel! De uitvaartkist zelf maken. De uitvaartverzorger kan je informeren over de maten en het materiaal. Ben je iets minder handig, dan is het beschilderen van de kist ook een idee. Of er iets op schrijven: een groet of herinnering.

Bloemen

Om de genodigden wat meer bij het afscheid te betrekken, kun je ze een losse bloem mee laten brengen. Mooi om die in vazen rondom de kist neer te zetten. En als naaste familie zou je zelf het bloemstuk kunnen maken. Of bij de bloemist een stuk met takken en bloemen uit eigen tuin laten maken.

Spreken of muziek maken

Tijdens de uitvaart is er altijd een moment waarop je als nabestaande een mooi verhaal kan vertellen, of door een ander laten voorlezen. En wie iets minder goed is met woorden maar muzikaal is aangelegd, zou tijdens het afscheid kunnen zingen of een instrumentale bijdragen kunnen leveren.

Er zijn naast de bovenstaande nog allerlei manieren om jouw aandeel te hebben in het vormgeven van een persoonlijk afscheid. En daarmee is het afscheid de geboorte van nieuwe herinneringen.

© Eclips Uitvaarten, juli 2023