Column: De voetafdruk van een uitvaart.

Column: De voetafdruk van een uitvaart.

Bij het regelen van een uitvaart ben je vooral bezig met de wensen van je dierbare, met verdriet en afscheid nemen. En niet met afval scheiden, op tijd de verwarming lager en de lampen uit. Maar bij het einde van een voetafdruk van een mens, begint een verdere toekomst voor de achterblijvers.

Dus misschien is het helemaal zo gek nog niet om eens na te denken over milieubewuste keuzes.

Lievelingskleding

Zo is veel gedragen of vintage kleding veel sneller verteerd, omdat de weefsels zwakker zijn door al het wassen. Dus toch begraven in zijn de lievelingstrui in plaats van het trouwpak? En polyester en nylon kun je beter niet begraven of verbranden. Lichte, organische materialen zoals linnen, hennep, wol of zijde wel.

Schimmelkist

Nieuw is een doodskist van levend materiaal: de schimmelkist. Het plaatmateriaal ontstaat door mycelium (wortels van paddenstoelen) in hennepvezel te laten groeien. Prima materiaal om te begraven; het vergaat vrij snel en bevordert ook het afbreekproces van het lichaam. De techniek staat nog in de kinderschoenen. Iets minder vooruitstrevend, maar zeker een goede stap is dat spaanplaat als basis vervangen is door bijvoorbeeld populierenhout.

Alternatieven voor vervoer

Uit onderzoek is gebleken, dat het vervoer bij een uitvaart de meeste CO2-uitstoot heeft. Een klein deel daarvan betreft de rouwauto zelf. Alternatieven zijn een elektrische rouwauto of, beter nog voor de kortere afstanden, te voet of met een fiets met aanhanger.
Maar het meest belastend voor het milieu is het vervoer van de belangstellenden. Je zou met het gezelschap per uitvaartbus kunnen rijden, een soort ‘carpoolen’. Een andere manier van besparing is een uitvaart in kleine(re) kring. Als er veel mensen van ver zouden moeten komen, is voor hen de uitvaart op afstand meebeleven via een livestream een prima oplossing. Of de uitvaart op één locatie houden; de afscheidsdienst, begrafenis of crematie en de condoleance/koffietafel bij elkaar. Ook dan worden er minder kilometers gereden.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om een uitvaart een beetje duurzamer te maken. Voor de een voelt het extreem, voor de ander als een passende jas. In ieder geval toch maar eens over nadenken welke voetafdruk een uitvaart achterlaat?

© Eclips Uitvaarten, februari 2022