Column: Met frisse moed het nieuwe jaar in?
Het nieuwe jaar is begonnen. Heb je een dierbare in het afgelopen jaar verloren, hoe kijk je dan aan tegen dat nieuwe begin? Het maken van goede voornemens is een ‘ver-van-je-bed-show’; eerst maar eens leren omgaan met die berg aan verdriet.
Het omgaan met een verlies gaat de een makkelijker af dan de ander. Een recept hiervoor is er niet. Erover praten (met lotgenoten) heeft een positief effect. Erover lezen ook. Er zijn zelfs een bordspel, toneelstuk en film die kunnen helpen bij verliesverwerking.
Bordspel helpt bij verlies
Het bordspel ‘Alle sterren van de hemel’ is inmiddels een bestseller in de wereld van rouwverwerking. Het is voor jong en oud om de communicatie over rouw na het overlijden van een dierbaar persoon te stimuleren. De deelnemers ‘vertellen’ spelenderwijs -aan de hand van opdrachtkaarten- over hun gevoelens en herinneringen. Bij dit spel zijn er dus geen winnaars of verliezers. Kinderen ervaren het als een “hartstikke leuk spel, waarbij het gaat over iets droevigs, maar je toch ook kunt lachen.”
Toneelstuk en film
Het boek ‘Achtste-groepers huilen niet’ van Jacques Vriens is verfilmd. Het gaat over een levenslustig meisje, dat leukemie krijgt en de kinderen en vrienden uit haar klas, die met haar meeleven.
Theatergroep Traxx heeft de voorstelling ‘Rouw op je dak!’ gemaakt. Nu even niet te zien in het theater, maar is voor groepen te boeken in bijvoorbeeld scholen. Het is een voorstellingen over rouw- en verliesverwerking voor jongeren.
Praten en lezen
Rouwgroepen, lotgenotengroepen en zelfhulpgroepen zijn inmiddels een bekend verschijnsel. Deelnemen aan zo’n groep levert herkenning en erkenning op. Praten helpt, maar lezen ook. Voor kinderen zijn er vele prentenboeken. Door samen naar de plaatjes te kijken en voor te lezen, komt er (soms) een gesprek op gang en stap je als volwassene in de belevingswereld van het kind. Ook voor jongeren zijn er boeken geschreven. Zij praten wat minder gauw over hun gevoelens. Herkenning van zichzelf in een boek kan ze op weg helpen. En voor volwassenen is er veel te lezen.
Op de site van Steun bij Verlies staan een heleboel titels, maar een goede boekhandel of uitvaartondernemer in de buurt kan je ook op weg helpen met het zoeken naar een geschikt boek.