Na de uitvaart: regelwerk en rouwen
Als de uitvaart voorbij is, begint het leven zonder je dierbare. Er is tijd nodig voor het verdriet en rouwen. Maar ook om allerlei zaken rondom de afwikkeling van de nalatenschap te regelen. We komen een paar weken na de uitvaart bij je op bezoek om samen te kijken of je daarbij hulp nodig hebt.
Gesprek na de uitvaart
Samen terugkijken op de uitvaart
Enkele weken na de uitvaart bellen we om een afspraak te maken voor een afsluitend gesprek om samen terug te blikken op de dag van de uitvaart en de dagen ervoor. Dan brengen we ook de rekening mee. We bespreken alles wat ter tafel komt rond de uitvaart. Daarnaast hebben we het over de keuze van een urn of grafmonument zijn, het verstrooien van de as of de tekst voor het dankkaartje. En we nemen de tijd om te praten over het missen en verdriet en kijken of je misschien een extra steuntje of tips kunt gebruiken in het rouwproces. Tot slot vragen we of alles naar wens is gegaan en of je verbetersuggesties hebt. Zo blijven we steeds scherp en kritisch.
Bij vertrek laten we een evaluatieformulier achter met een aantal vragen over de kwaliteit van onze dienstverlening. Nabestaanden waarderen ons met een gemiddeld rapportcijfer 9,5. Hun ervaringen kun je lezen op Eclips – Families vertellen.
Afwikkeling nalatenschap
Een overlijden brengt naast alle emoties ook veel regelwerk met zich mee. Niet alleen voor de uitvaart zelf, maar ook in de periode daarna. Natuurlijk houdt onze zorg niet op na de uitvaart. Eclips Uitvaarten helpt je op weg bij alles wat je moet regelen rondom de nalatenschap.
Nalatenschapscoach en erfenis
Nalatenschapscoach en erfenis
Voor de nabestaandenzorg heeft Eclips Uitvaarten de samenwerking gezocht met De Kleijne & Janssen. Je kunt contact opnemen met hun nalatenschapscoach. Zij is een ervaren en betrokken medewerkster en is op de hoogte van de rechten en plichten van nabestaanden na een overlijden. Uiteraard werkt zij in een sfeer van vertrouwen en geheimhouding. De medewerkers van De Kleijne & Janssen kunnen nabestaanden bijstaan met:
- Aangifte erfbelasting
- Advies en onafhankelijk executeurschap (bankzaken, boedel verdelen en zelfs verkoop van een woning)
- Familiemediation
- Advies over de erfenis
- Bedrijfsoverdracht na overlijden
Nabestaandendesk
Nabestaandendesk
De afwikkeling van een nalatenschap is maatwerk. Met onze Nabestaandendesk-service bieden wij maatwerk. Dit is een online platform met een checklist die zich aanpast aan uw persoonlijke situatie. Heel eenvoudig komt u erachter wat er afgehandeld moet worden in de nalatenschap. Van erfenis, notaris, bankzaken tot belastingen en het opzeggen van verzekeringen, goede doelen en social media. Zo heeft u snel overzicht en heeft u ook alles na de uitvaart goed geregeld.
Liever een boekje?
Ben je niet zo digitaal? Of werk je liever alles af op je eigen manier? Dan kun je van ons een handzaam boekje ontvangen om de nalatenschap af te wikkelen: ‘Zorgen Erna, Hulp bij afwikkeling van de nalatenschap.’ Wij begeleiden je graag in het maken van een passende keuze voor jouw situatie.
Asbestemming en grafmonumenten
Nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden, valt er van alles te regelen. Als eerste allerlei zaken rondom de nalatenschap. Daarna wat iets minder haast heeft, zoals het uitkiezen van een grafmonument of de beslissing wat te doen met de as.
As verstrooien?
As verstrooien?
Volgens de huidige Uitvaartwet moet de as minimaal 30 dagen in het crematorium blijven. Vervolgens neemt het crematorium contact met je op over de asbestemming. Wat inhoudt wat je met de as wilt doen. Daar hoef je niet onmiddellijk over te beslissen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de urn bijzetten in een urnengalerij of begraven op een begraafplaats. Je mag de as ook mee naar huis nemen en daar bewaren, bijvoorbeeld in een speciaal ingerichte gedenkhoek. Een deel van de as kun je laten verwerken in een sieraad. Of je strooit de as uit op een speciale plaats. Voor deze laatste mogelijkheid moet je toestemming hebben van de eigenaar of de beheerder van het terrein.
Grafsteen kiezen
Grafsteen kiezen
Hoe de steen op het graf eruit komt te zien is afhankelijk van de regels van de begraafplaats. Er zijn veel verschillende soorten materiaal: hardsteen, marmer, glas, hout, roestvrij staal. Omdat je de keuze voor een grafsteen niet direct na de begrafenis hoeft maken, kan je dit ook op een later en rustiger tijdstip doen. Laat je dus niet overrompelen door diverse aanbieders. Eclips Uitvaarten kan je desgewenst op dit gebied adviseren.
Omgaan met verlies en rouw
Geen enkel rouwproces verloopt op dezelfde manier. Denk daarom niet te snel dat een rouwproces ongewoon is als je minder of meer verdriet voelt dan andere rouwenden die je kent. De reacties van rouwenden zijn heel verschillend. Ieder rouwt op zijn of haar eigen, unieke manier.
Iedereen rouwt op zijn eigen manier
Iedereen rouwt op zijn eigen manier
Er is geen draaiboek voor het rouwproces. En de ene dag gaat het wat beter met je dan de andere. Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Professioneel of door het lezen van boeken. Wanneer je meer wilt lezen over rouwen en verliesverwerking bevelen wij je de site www.steunbijverlies.nl aan. Hierop staan een heleboel titels, maar een goede boekhandel kan je ook op weg helpen met het zoeken naar een geschikt boek. Voor professionele hulp bij rouwverwerking kun je o.a. terecht bij de praktijk van Karin Lepelaars, Rebalance, in Eersel. Wil je meer informatie, neem dan contact met ons op via 040 – 212 8212
Kinderen rouwen ook
Het liefst zouden we kinderen willen beschermen tegen alle verdriet dat een overlijden met zich meebrengt. Of het nu gaat om een opa of oma, vader of moeder, broertje of zusje. Maar kinderen beseffen heel goed dat er iets belangrijks gebeurd is, zelfs als zij daar buiten gehouden worden. En ze hebben zo hun eigen manier in het omgaan met de dood.
Praten en lezen over de dood
Praten en lezen over de dood
Geheimzinnigheid en stilzwijgen kunnen kinderen allerlei bizarre en angstige fantasieën bezorgen. Ondanks dat een verlies heel pijnlijk is, is de werkelijkheid voor een kind beter te hanteren dan de ongrijpbare fantasie. Dat kinderen hun verdriet zo onvoorspelbaar uiten, kan voor volwassenen in hun omgeving verwarrend zijn. Om je te informeren over rouw en verlies bij kinderen hebben we een speciaal boekje voor ouders/opvoeders Kinderen – Helpen bij verlies van Uitgeverij ZorgNa. Voor kleine kinderen van 4 t/m 12 jaar hebben we het werkboekje Dag lieve … Dit herinneringsboekje kan steeds weer aanleiding zijn tot een gesprek.
Prenten- en (voorlees)boeken geven antwoord op vragen zoals: wat gebeurt er als je dood gaat en wat is dood? Vraag aan onze uitvaartverzorgers naar geschikte titels, want Eclips Uitvaarten heeft een eigen bibliotheek met kinderboeken over dood, rouw en verlies. Wij bekijken welke boeken aansluiten bij de leeftijd van de kinderen en kunnen ze desgewenst uitlenen.
Voor hulp aan kinderen in rouw zijn er ook verschillende websites, waaronder Stichting Achter de Regenboog. Deze organisatie uit Utrecht ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare. Dichter bij huis kunnen kinderen (en hun ouders) terecht bij o.a. In de Hartenkamer in Veldhoven.