Column: Overlijden in het buitenland

Column: Overlijden in het buitenland

Nog even en dan gaan we weer massaal de grens over voor onze welverdiende vakantie. Soms eindigt die vakantie heel abrupt door een overlijden van één van de reisgenoten. Ieder jaar overlijden er Nederlanders tijdens hun zomervakantie in het buitenland. Als iemand in het buitenland overlijdt, is dat heel verdrietig en ook verwarrend. Want je weet niet wat je dan allemaal moet regelen.

Formaliteiten

Na het officieel vaststellen van het overlijden door de artsen, wordt het lichaam van de overledene vrijgegeven. Als nabestaande kun je dan -in overleg met de uitvaartverzorger in Nederland- het vervoer van je dierbare gaan regelen. Ongeveer de helft van alle overledenen wordt met de auto teruggebracht naar huis of het uitvaartcentrum in de buurt; de andere helft gaat per vliegtuig terug, altijd via het mortuarium op Schiphol.

Europese afspraken

In de Overeenkomst van Straatsburg staan afspraken die gelden voor de meeste Europese landen en voor Turkije en Aruba. Bij de autoriteiten van het betreffende land wordt een zogenoemd “laissez-passer” aangevraagd. In dit document staan -in verschillende talen- de naam van de overledene, datum van overlijden, doodsoorzaak en gegevens over de route, die de overledene aflegt. Als de overledene met het vliegtuig teruggaat naar Nederland, worden speciale maatregelen genomen, zodat de conditie van het lichaam van de overledene goed blijft tijdens de vlucht. Rouwbezoek, thuis of in een uitvaartcentrum, is dan vaak nog mogelijk.

terug in Nederland

Met het “laissez-passer” vraagt jouw uitvaartverzorger het verlof om te begraven of cremeren aan bij de gemeente waar de uitvaart plaatsvindt. In Nederland is de wettelijke termijn tussen het overlijden en de uitvaart 6 werkdagen. Maar bij een overlijden in het buitenland kunnen we uitstel aanvragen. Verder maak je volgens de normale gang van zaken alle afspraken over de uitvaart in Nederland met je uitvaartverzorger.

 © Eclips Uitvaarten, juni 2025